Vælg en side

Åbent parforhold:

Fordele, udfordringer og hvordan I starter

Er det traditionelle parforhold dødt? Ikke nødvendigvis. Men siden 40% bliver skilt, fungerer det monogame forhold tydeligvis ikke for alle. Og derfor afprøver flere og flere ikke-monogame alternativer.

Denne artikel handler om åbne forhold, hvor den den ene eller begge er seksuelt og/eller følelsesmæssigt involveret med andre. Du kan læse om:

  1. Fordele ved det non-monogame parforhold
  2. Regler i det åbne forhold
  3. De to hovedvarianter af åbne forhold
  4. Klassiske grunde til at ønske et åbent forhold
  5. Udfordringer på rejsen
  6. Personlige forudsætninger
  7. Hvordan I starter

Artiklen er bl.a. inspireret af Sara Skårups bog Kærlighedskontrakten.

Ideen om åbne parforhold er ikke ny. I 1972 udkom bogen Det åbne ægteskab i USA og siden udkom bogen også i Danmark. Nogle associerer stadig det åbne parforhold med hippietiden, fri sex, grænseløshed, swinger klubber osv. Og måske er det sådan for nogle.

Men denne artikel handler ikke om, hvordan du får ubegrænset frihed. Jeg vil i stedet fokusere på, hvordan du kan bevare og styrke trygheden, kærligheden og den følelsesmæssige forbindelse, selvom I åbner jeres forhold og får flere partnere.

Læs også: Det polyamorøse parforhold

Fordele ved det åbne forhold

Der mange fordele ved det åbne parforhold: Mulighed for mere erotik, spænding og kærlighed, flere dybe relationer, nye impulser og udvikling.

Det åbne forhold er mere dynamisk end det faste monogame forhold, og dermed bliver det nemmere at tilpasse sex- og kærlighedslivet tilværelsens omskiftelighed. Det er også med til at tage presset af din partner, som ellers skal leve op til titlen som den eneste ene.

Læs også: Ubetinget kærlighed

I nogle perioder har du måske stor appetit på erotik og spænding, i andre perioder tiltrækkes du måske mere til dybe følelser, og på andre tidspunkter vil du måske bare finde en som gider at vandre i bjerge med dig. Lever du i et monogamt forhold, skal du udleve alle dine sider med en partner, hvilket ofte er umuligt. Men i et åbent forhold kan du realisere dig selv med flere personer.

I virkeligheden er det ikke anderledes end at have en stor vennekreds. Har du flere venner, har du nemmere ved at få dine forskellige behov dækket. Har du derimod kun én ven, kommer du nemt til at mangle noget.

Når det åbne parforhold fungerer allerbedst, får begge parter nye impulser med hjem, som beriger deres indbyrdes forhold. De nye relationer tager ikke noget fra det primære parforhold, men beriger det.

Det åbne parforhold gør det muligt at leve mere autentisk og ærligt, end i et monogamt forhold, fordi du ikke skal lægge bånd på følelser og lyst, som er rettet mod andre. I et åbent forhold er det tilladt at være sig selv i mødet med et andet menneske, du føler dig tiltrukket af.

Et åbent forhold har også regler

Alle parforhold er mere eller mindre åbne. Åbenhed kan være at danse, kramme, nusse, kindkysse, tungekysse eller have sex med andre. Åbenhed kan også dreje sig om, at dele kærlige følelser med andre.

Er du i et traditionelt monogamt parforhold, er de fleste nogenlunde enige om reglerne for kontakt med andre. Men begynder du at åbne dit parforhold, bliver du nødt til at tage stilling til en lang række spørgsmål om grænser, regler, utroskab, jalousi, kærlighed osv. osv.

Der er således ikke en fast formel for det åbne parforhold. Alle må finde sin egen model. Det vigtige er, at der er enighed. Den første udfordring ved det åbne forhold er derfor at definere, hvor meget og hvordan forholdet skal åbnes.

Spørg dig selv:

  • Er alle former for sex tilladt, eller er der nogle grænser, som skal overholdes?
  • Må I forelske jer i andre?
  • Hvor meget skal I fortælle hinanden?
  • Hvor ofte må I være sammen med andre?
  • Må I tage på ferie med andre?
  • Hvad fortæller I jeres børn, venner og familie?
  • Er nogle forhold vigtigere end andre?
  • Hvad gør man, hvis den ene fortryder, at forholdet er åbent?
  • Osv.

Et åbent parforhold er sjældent en statisk ting, det er dynamisk. Det betyder bl.a. at forholdets åbenhed hele tiden er i bevægelse, afhængig af jeres behov. Derfor skal grænser og regler fortsat diskuteres og justeres.

Læs også: De 3 stadier i parforholdets udvikling

Åben forhold - dynamisk parforhold - polyamorøs - parterapi København

De to hovedvarianter af det åbne forhold

Man kan dele åbenheden op i to hovedvarianter: Seksuel åbenhed uden kærlige følelser og seksuel åbenhed med kærlige følelser. I praksis er det svært at skelne klart mellem de to varianter. Dels fordi sex og kærlighed ofte følges ad. Og dels fordi det er svært at sige, hvornår man føler kærlighed for en anden, og hvornår man bare godt kan li’ en anden.

I den ene ende af spektret handler åbenheden kun om sex. I den anden ende af spektret findes de polyamorøse, dvs. dem som finder det naturligt at elske, og have sex med, flere.

Læs også: Erotisk intelligens – Bevar lysten i dit forhold

De fleste par befinder sig et sted mellem de to yderpunkter. De har et fast traditionel forhold, deres primære kærlighedsforhold, som på forskellig vis krydres med impulser udefra.

Eksempler:

  • Manden må flirte, når han er på forretningsrejse, men ikke andre steder.
  • Konen må deltage i en trekant med hendes veninde og mand, men ikke andre.
  • Manden må besøge en SM-klub én gang om måneden.
  • Konen må have en elsker, men de må kun mødes i deres sommerhus.
  • Begge må have al den sex de vil med andre, men ingen må ikke forelske sig.
  • Manden må have alle de sexpartnere han vil, men de skal bo mindst 100km fra deres fælles hjem.
  • Konen må have alle former for sex med andre, undtagen samleje.
  • Mand og kone har kun sex med andre, når de sammen tager i swingerklub.
  • Osv.

Klassiske grunde til at åbne forholdet

Variation i soveværelset:

For mange er det åbne forhold en måde at få nye seksuelle oplevelser – alene eller hver for sig. Åbenheden drejer sig kun om sex, kærligheden bliver i det primære forhold.

Forskellig lyst:

Et åbent forhold kan være en måde at tilgodese forskellige lyster. Måske har den ene meget større lyst end den anden. Eller den ene har lyst til en type sex, som den anden ikke kan imødekomme, fx hvis den ene er biseksuel.

Nødvendighed:

Hvis et par har indset, at de ikke kan få det monogame parforhold til at fungere, kan det åbne parforhold være det bedste alternativ til skilsmisse.

Læs også: Info til mænd: Derfor vil hun skilles

Personlig og spirituel udvikling:

Nogle ser det åbne parforhold, som en mulighed for at udvikle både sig selv og deres parforhold.

Polyamorøsitet:

Nogle elsker nemt og ubesværet flere. For dem føles det forkert og unaturligt at begrænse sin kærlighed til én.

Læs også: Polyamorøsitet og det ultimative åbne parforhold 

Dårlig undskyldning:

Hvis den ene part er den anden utro, kan det være fristende, at foreslå at åbne forholdet. Men uærlighed er et dårligt udgangspunkt for at åbne sit forhold.

Udfordringer ved det åbne forhold

Hvis du vil leve i et åbent parforhold, skal du være klar til at blive udfordret. Det er også udfordrende at være i et monogamt forhold, men der er vi bedre forberedte.

En journalist fra tv2 ringede en dag, og spurgte om mit syn på børn, forældreskab og åbne parforhold. Du kan læse artiklen her.

Et åbent parforhold kan give dig meget, men du har mindre kontrol over tingene. Du ved ikke hvor meget opmærksomhed du får, hvis din partner også bruger tid på andre relationer. Du bliver også mødt med det faktum, at du ikke er den eneste i verden, som kan gøre din kæreste lykkelig. Måske er der endda nogen, som kan give din kæreste noget, du ikke selv kan.

Uanset hvilket slags forhold du lever i, kan det næsten ikke undgås, at du på et eller andet tidspunkt rammes af jalousi, og mærker frygten for at blive forladt til fordel for en anden. Men det gælder især i et åbent parforhold.

Læs også: Slip din jalousi

Personlige forudsætninger

Her er nogle personlige egenskaber og kvaliteter, som er gavnlige at fremelske i dig selv, hvis du vil eksperimentere med åbne parforhold:

Selvværd:

I et åbent parforhold skal du kunne hvile i dig selv, selvom din partner er optaget af noget andet. Du skal tro på, at du er god nok, selvom han/hun er fascineret af en anden.

Tillid:

Det er vigtigt, at du stoler på din kæreste. Og at han/hun stoler på dig. Du skal også stole på dig selv, og at du kan klare at leve i et åbent parforhold, selvom det kan være svært.

Mod:

Der er ingen tvivl om, at du kommer til at skubbe til din komfortzone, hvis du vil være i et åbent forhold. Det kræver mod på mange måder.

Empati:

Hvis begge kan sætte sig i den andens sted, kan megen smerte og jalousi undgås.

Kommunikation:

Du skal kunne sætte ord på dine følelser, og være klar omkring dine behov, forventninger og ønsker. Hvis der er støj på kommunikationslinjen, bliver små problemer pludselig meget store.

Læs også: Guide til empatisk kommunikation 

Gavmildhed:

Smålighed og millimeterdemokrati duer ikke. Du kan ikke altid forvente, at du får lige så meget som du giver. Nogle gange bliver du nødt til at glæde dig over, at din kæreste får flere gode oplevelser end dig.

Tålmodighed:

Det tager tid at lære at være i flere forhold på samme tid. Der vil altid være huller i vejen, og du kan ikke undgå nogle følelsesmæssige knubs.

Du behøver ikke være et supermenneske for at være i åbent forhold. Men hvis det skal fungere til begges glæde og fornøjelse, skal du bruge dine bedste sider – præcis som i et monogamt forhold.

Dynamisk parforhold - åben forhold - polyamorøs - Parterapi

Sådan åbner I jeres forhold

Giv jeres parforhold et servicetjek:

Er alt som det skal være? Jo bedre I har det sammen, desto større er chancen for, at I kan åbne forholdet på en harmonisk måde. Snak evt. med en parterapeut.

Afklar hvad I søger og ønsker:

Hvis I overvejer at åbne jeres forhold, så start med at få afklaret, hvad i egentlig søger. Hvorfor vil du åbne dit forhold? Hvad håber du at få ud af det?

Find jeres grænser:

Her skal I begge mærke efter, hvor jeres grænser går. Selvindsigt og ærlig kommunikation er nøgleord.

Regler og forhandling:

Når I begge ved, hvad I søger, og hvor jeres grænser går, kan I aftale et sæt spilleregler. Når I åbner jeres forhold bevæger I jer ind i ukendt farvand. Reglerne skal ses som en støtte, der kan udrydde tvivl og misforståelser. Og reglerne kan altid justeres undervejs, så de passer til jeres virkelighed.

Vær kompromissøgende og undgå magtkampe. Det gælder om, at I begge får gode oplevelser, uden at slide på jeres primære parforhold.

Den første oplevelse

Når I er blevet enige om rammerne for at åbne forholdet, skal teorierne en dag testes i virkeligheden.

Måske finder I ud af, at det vigtigste er følelsen af frihed, mere end at få en masse oplevelser. Og måske viser det sig, I faktisk slet ikke har lyst til at være sammen med andre.

Men når/hvis en af jer skal ud af døren, for at møde en anden, så vær varsom. Stemningen kan blive anspændt og den ene kan få kolde fødder.

Læs også: Fra afhængighed til frihed i dit parforhold

Dobbelttjek med din partner om det nu er ok. Gennemgå jeres aftale om hvad er tilladt, og hvad ikke er. Aftal også hvornår du eller din kæreste skal komme hjem, og hvad der skal ske, når I er sammen igen. Skal I tale om oplevelsen? Kramme i laaang tid? Eller bare være sammen på sofaen og se jeres yndlings serie?

De første oplevelser kan være følelsesmæssigt voldsomme, for den som venter derhjemme. Men også for den som tager afsted. Den som venter hjemme, kan rammes af jalousi, føle sig svigtet, tvivle på kærligheden osv. Den som tager afsted, kan få dårlig samvittighed, skamme sig osv. Derfor skal I være ekstra omsorgsfulde og opmærksomme på hinanden i tiden efter.

Konklusion

Det åbne parforhold er ikke for alle. Men hvis I kan få det til at fungere, kan det medføre meget godt. I kan få et mere tilfredsstillende erotisk liv. I kan opleve mere kærlighed – ikke kun til nye partnere, men også til hinanden.

Der vil også være udfordringer undervejs. Ingen tvivl om det. Træd varsomt, snak med hinanden og prioritér kærligheden.

Held og lykke på rejsen!

Parterapi: Få hjælp til at åbne dit forhold

Overvejer I at åbne jeres parforhold, så brug en parterapeut som sparringspartner. Jeg kan hjælpe jer med at klarlægge ønsker og behov, fastlægge retningslinjer, håndtere jalousi, tvivl osv.

Læs mere om parterapi: Parterapi: Hjælp til åbne parforhold

Opdateret d.6 marts 20186-3-2018Åbent parforhold: Fordele, udfordringer og hvordan I starterBevidsthed.org

 
Følg mig på Facebook, så kan du se, hvornår der kommer nyt!