Vælg en side

Flow gør dig kreativ og motiveret

Hvad er flow?

Du har garanteret oplevet flow på et eller andet tidspunkt. Fx på en løbetur: Du er 100% tilstede, du føler dig ét med kroppen, du er træt, men ignorerer det, du trækker vejret dybt og er bevidst om, hvordan du sætter hver fod i jorden. Du har ingen tanker udover dit fokus på din krop og dit løb. Tiden står stille. Du er i flow. Du kan også opleve flow når du spiller musik, skak, står på ski, slår græs, laver mad eller er på arbejde.

Men hvad er flow egentligt? Ifølge den Ungarske Professor Mihály Csíkszentmihályi (en af pionerende inden for positiv psykologi) er flow en særlig sindstilstand, der ikke er forbundet med en bestemt aktivitet.

Flow er ikke entydigt defineret, men flow beskrives normalt som en tilstand af, at være fuldstændigt opslugt i en bestemt handling eller aktivitet, at være fokuseret og engageret på en berigende og energiserende måde. Typisk mindskes selv-refleksion, tidsopfattelsen ændres, og ens handlinger opleves generelt som berigende og værdifulde i sig selv.

Dit liv er bedre i flow

Når du ikke er i flow, bruges noget af din mentale energi på forskellige sekundære tanker, som kan lede til kedsomhed, frustration, irritation eller blot bevirke, at du er mindre tilstede og mindre effektiv. Hvis du fx løber, og i stedet for, at være i nuet, tænker på at skoene klemmer eller bekymrer dig om du låste døren inden løbeturen osv., så er du ude af flow. Løbeglæden og motivationen mindskes, og kvaliteten af oplevelsen er mærkbart mindre.

Når du er i flow, udvides bevidstheden, du føler lykke og livet opleves som berigende. I flow er du mere kreativ, motiveret og dine handlinger er mere effektive. Handlinger som udføres i flow opleves som berigende i sig selv. Livet er simpelthen bedre, når du er i flow. Flow er en privilegeret tilstand, som du med fordel kan lære at kende, og gøre plads til.

Flow vs. mindfulness

Selvom flow er et moderne begreb, er flow tæt forbundet med det buddhistiske begreb, mindfulness. Selvom flow og mindfulness er forbundne, er det ikke helt det samme. Der er ikke en klar skillelinje imellem de to begreber, men man kan forstå flow som en proces, noget der sker over tid, hvorimod mindfulness mere beskriver en tilstand.

Flow og mindfulness har det tilfælles, at det normale kaotiske sind er stilnet. I flow er opmærksomheden rettet 100% mod en bestemt aktivitet, og levner derfor ikke plads til det normale tankemylder. I mindfulness, bruger man bevidst opmærksomheden, til at give slip på forstyrrende tanker, som opstår spontant i sindet. Dvs. i mindfulness slipper man identifikationen med sindet, hvorimod i flow, fylder man sindet ud med den aktivitet man udfører.

Er man trænet i mindfulness, har man nemmere ved at opleve flow. Hvis du fx på din løbetur oplever, at du ikke kan stoppe en bestemt tankerække, kan mindfulness hjælpe dig til at slippe irrelevante tanker.

Læs også: Mindfulness Meditation: 3 nemme øvelser

Hvordan opnår du flow?

Flow handler først og fremmest om, at være tilstede i nuet, at være 100% optaget af det du laver, så du glemmer dig selv. I princippet kan du opleve flow i alle situationer, men der er nogle situationer, som oftere producerer flowtilstande end andre.

For det første, skal du vide præcis, hvad du skal og hvordan du gør det, som fx når du spiller et velkendt spil, dyrker sport eller passer dit normale arbejde. Når opgaven er velbeskrevet og forstået, er det nemmere for dig, at lade dig opsluge af opgaven. Du skal ikke stoppe op og overveje, om du nu også gør der rigtige.

Dernæst fremmes sandsynligheden for flow, når du er optaget af en aktivitet, som er tilpas svær, og kræver at du er koncentreret. Csíkszentmihályi har vist sammenhængen i mellem evner, udfordring og flow på nedenstående graf:

Flow evner og udfordringer diagram

Figuren viser, at flow nemmest opstår, når du bliver udfordret på sådan en måde, at du skal bruge dine evner fuldt. Hvis udfordringen er for stor, i forhold til dine evner, bliver du nervøs eller ophidset. Hvis udfordringen er for lille, risikerer du at kede dig, eller bare slappe af.

Grafen viser også, at det modsatte af flow er apati, dvs. en tilstand af ligegyldighed.

Endelig er det vigtigt at bemærke, at flow også fremmes af, at du har oplevet flow før, dvs. du kan ”øve” dig i, at være i flow.

Flow i hverdagen

Når du udfører en aktivitet, som kræver al din kapacitet, har du ingen anden mulighed, end at være tilstede, her og nu, og flow har nemmere ved at opstå.

Men hvad med dagligdags aktiviteter, som at køre bil, vaske op og slå græs? Her kan du også opleve flow, men du skal bruge din vilje, til at være nærværende. Når du vasker op, skal du være 100% opmærksom på hver eneste bevægelse. Du skal mærke vandet, opvaskebørsten osv. Sindet vil automatisk begynde at tænke på i morgen og i går, men det kan overvindes ved, igen og igen, at komme tilbage til oplevelsen. Dette er i øvrigt essensen af meditation: at bringe opmærksomheden tilbage til det, man har valgt at fokusere på – igen og igen.

Eller hvis du laver rutineopgaver på din arbejdsplads, skal du undgå at sindet slår over på autopilot. I stedet skal du øge dit fokus på hver eneste lille handling du udfører. Prøv fx at udføre opgaven til perfektion. Eller se rutineopgaven som en kunstart, i stedet for en banal, kedelig opgave. Tænk fx på den japanske te ceremoni, hvor en dagligdags handling, transformeres til en åndelig praksis, som bl.a. lærer udøveren, at være 100% tilstede.

Hvis du går på gaden, kan du fokusere på din krop, på hvert skridt, og mærke glæden over at være til, i stedet for at lade sindet beskæftige sig selv med tanker og bekymringer. Tricket er altså, at rette din opmærksomhed på det du laver, selvom du har gjort det tusinde gange før. Det er det, som buddhisterne kalder beginners mind, dvs. at udføre en bestemt aktivitet, som om, det var første gang.

Her ligger også forklaringen på, hvorfor man kan opleve, at man bliver træt af at “slappe af”. Problemet med at “lave ingenting”, er at man ikke kommer i flow, og sindet kan producere en masse tanker, som egentlig ikke gavner, men tværtimod kan virke stressende eller bekymrende. Set i det perspektiv, er det bedre at bruge en fridag på at læse en god bog, end at gå rundt uden formål, hvilket de fleste nok har oplevet.

Her kan du se en Film om flow i undervisning og pædagogik

Værd at huske…

Flow er en eftertragtet tilstand, som er forbundet med mange positive effekter. Flow kan læres, men det kræver en indsats, at nå tilstanden af flow i hverdagens almindelige gøremål. Ved at øve dig i at være tilstede, her og nu, og fokusere på det du laver, øger du chancen for, at komme i flow.

Opdateret d.5 aug. 2019

 

5-08-2019Flow: Lever du i flow?Bevidsthed.org 

 
Følg mig på Facebook, så kan du se, hvornår der kommer nyt!