+4522321888 Holger@bevidsthed.org

Hvordan foregår parterapi?

Overvejer du parterapi for første gang? Så har du sikkert en masse spørgsmål om, hvordan parterapi foregår, og hvad du kan forvente.

x

Her svarer jeg på typiske spørgsmål om parterapi:

  1. Hvornår kan man bruge parterapi?
  2. Virker det?
  3. Er parterapi for alle?
  4. Hvordan foregår det?
  5. Holder parterapeuten med den ene?
  6. Hvordan skal vi forberede os?
  7. Hvor mange sessioner?
  8. Hvad koster det?
  9. Hvor finder jeg den rigtige parterapeut?
  10. Er det for sent?

Læs mere om parterapi

Tillykke!

Hvad er parterapi? Hvordan foregår det? Parterapi på Nørrebro i hovedstaden.Først et forsigtigt tillykke med at du overvejer parterapi. Der er nemlig mange, som synes at parterapi er lidt flovt eller tegn på fiasko. Men hvis du har ondt i tanden går du til tandlæge uden at føle dig mærkelig. Og du ved, at hvis du ikke gør det, så bliver det kun værre.

Parterapi er opfundet, fordi det giver god mening for mange at få professionel assistance til parforholdet, som for de fleste er deres vigtigste relation og største kilde til glæde, kærlighed og livskvalitet.

Ikke desto mindre er der mange, som nægter parterapi (ofte mænd, men også kvinder) og de vil først med, når deres partner truer med at gå! Det er som om, de foretrækker at feje problemerne ind under gulvtæppet, frem for at tale om det.

Heldigvis kommer de fleste før de kommer helt derud. Forebyggelse er bedre end helbredelse!

Hvad er parterapi?

1. Hvornår skal man bruge parterapi?

De fleste kontakter mig, når de har problemer, fx pga. utroskab, kommunikationsproblemer, dårligt sexliv, manglende kærlighed, konflikter osv. osv. Her kan se flere gode grunde til at gå i parterapi.

I de fleste tilfælde kunne parret spare sig selv for megen lidelse, hvis de havde kontaktet mig tidligere, for ofte bliver det kun værre med tiden.

Derfor er der også nogen, som bruger parterapi som forebyggelse, hvor vi sammen gør status over forholdet, og laver de justeringer, som styrer forholdet uden om problemer på

længere sigt.

Hvad er parterapi?

2. Virker parterapi?

Hvordan foregår parterapi? Hvad er parterapi?

JA! Men hvis parterapi skal hjælpe, er det vigtigt, at gennemgå et længere forløb. Faktisk har undersøgelser vist, at 90% siger at eft parterapi (emotionsfokuseret parterapi) hjælper, og hele 70-75% oplever vedvarende positive forandringer!

 

Men ALT afhænger af vilje, beslutsomhed og åbenhed. Hvis I sidder med korslagte arme, så nytter det ingenting. Det er spild af jeres penge og min tid. I skal have et reelt ønske om forandring.

Derfor skal I have bestemt jer for, at I vil arbejde på at vil skabe positive forandringer for jer selv og hinanden. Først når I har taget den beslutning, bliver parterapi effektivt.

Parterapi virker, fordi I bliver klogere på hinanden og jeres situation. Fordi I får praktiske redskaber med hjem. Og fordi vi I fællesskab bliver enige om, hvad I skal ændre derhjemme.

Derudover har et parterapiforløb den fordel, at I bliver mindet om vores aftaler når vi ses, så I ikke glemmer det.

Hvad er parterapi?

3. Er parterapi for alle?

Ja. Parterapi er for alle, som vil have et bedre parforhold, kærligheds- og sexliv. Og som er klar til at arbejde for det, og oprigtigt ønsker forandring.

Der er dog undtagelser: Hvis den ene part lider af svære psykiske sygdomme og/eller misbrugsproblemer, så kan parterapi ikke stå alene. Så skal der også anden behandling til.

4. Hvordan foregår parterapi?

Hvad er en parterapeut? Hvordan foregår det i praksis?Parterapi foregår ved samtale, når vi er sammen. Og frivillige opgaver og øvelser I laver hjemme.

x

Det starter med at vi mødes alle 3 og taler om jeres situation, tanker og følelser. Jeg stiller spørgsmål for at blive klogere på, hvad der foregår mellem jer. Og prøver at komme ned under overfladen. For det er sjældent det “officielle” problem, som er det virkelig problem.

Det virkelig problem i en konflikt kan fx være manglende tillid, dårlig kommunikation eller at de kærlige følelser er forsvundet. Vi skal have fat i problemets rod, for at kunne skabe forandring. Grunden til at parterapi er så effektivt, er netop, at I får en fælles forståelse for jeres udfordringer.

Parterapi fokuserer på samspillet mellem de to parter, ikke den enkeltes fejl og mangler. Hvis den enkelte føler behov for det, kan han/hun modtage individuel terapi, og bl.a. derfor ser jeg ofte parterne enkeltvis.

Af og til bliver jeg spurgt, om der er nogle bestemte trin vi skal igennem. Men det er der ikke. Der findes ikke en skabelon, som kan kurere alle parforholdsproblemer. Det ville ellers være dejligt nemt!

Ofte er der en del “undervisning,” hvor jeg forklarer, hvilke mekanismer som er på spil. På den måde bliver I klogere på, hvad der foregår mellem jer. Ofte tegner jeg samtidigt for at gøre det tydligere, og mange tager et billede på deres telefon for bedre at huske vores samtale.

Et andet vigtigt element er “lektier,” dvs. opgaver og øvelser, som I skal øve hjemme. Det er nemlig vigtigt, at vi ikke kun taler om det, men at I også ændrer nogle af de mønstre, som skaber splid og smerte.

Hvordan foregår parterapi?

5. Holder parterapeuten med den ene?

Nej! Parterapi handler ikke om at placere skylden eller finde ud af hvem har ret, og hvem tager fejl. Typisk er fokus på at skabe forståelse, empati, kommunikation osv. Ikke at afgøre hvem har mest ret (som i et normalt skænderi).

Selv i tilfælde af utroskab, nytter det ikke, kun at fokusere på det negative, den ene har gjort (selvom det naturligvis kommer til at fylde en del). Et parforhold består af 2 mennesker, som er sammen på godt og ondt, og begge skal være åbne for forandring i et parterapiforløb.

En typisk parforholds-konflikt ender nemt i en magtkamp, hvor begge forsøger at få ret, og give den anden skylden. Men parterapi handler om noget andet. Det handler om at identificere de negative mønstre og dårlige vaner, som er den egentlige fjende.

Hvordan foregår parterapi?

6. Hvordan skal vi forberede os?

Sådan foregår parterapi i København.I behøver ikke forberede jer på en særlig måde. Det vigtigste er, at I møder op med en intention om at arbejde for at ændre forholdet. Og begge er villige til at ændre sig.

x

Du behøver ikke sende en lang mail om jeres historie, med hvad der skete for flere uger eller måneder siden. Det er sjældent brugbart at vide, hvem der gjorde og sagde hvad, hvornår.

Det er mest effektivt at fokusere energien på her og nu, ikke historien. Historen kan vi alligevel ikke gøre noget ved. Det er her og nu, vi kan skabe forandring. Derfor er det oftest en blindgyde, at hænge sig for meget i fortiden i en parterapisession. Derfor skal du ikke forberede dig ved, at huske på alle de gange din partner har gjort en fejl!

Den bedste forberedelse er at tænke over: Hvad du savner i dit forhold her og nu. Hvad du gerne vil have ud af parterapiforløbet. Hvad du selv er villig til at gøre, og hvad du ønsker fra din partner.

Hvordan foregår parterapi?

7. Hvor mange sessioner?

Parterapi virker efter én session. Men en enkelt session er aldrig nok til at skabe varig forandring. Du skal regne med 5-10 sessioner, hvis du virkelig vil skabe varig positiv forandring. Det afhænger selvfølgelig meget af jeres konkrete situation. Nogle gange kan 2 sessioner faktisk være nok, fordi du kun handlede om at rette en misforståelse, eller få en simpel indsigt. Andre gange kræver det mere end 10 sessioner, fordi fokus er på at ændre indgroede mønstre.

Du behøver ikke vide på forhånd hvor mange sessioner I vil have. Vi starter med én enkelt, og så aftaler vi fra gang til gang, hvor lang tid der skal gå osv. Og om I overhovedet føler behov for en session mere.

I starten går der typisk 1-2 uger mellem hver session, men efter nogle sessioner giver det ofte mening, at der går længere tid, fx 3-4-5 uger.

Nogle går efter en hurtig løsning på problemet. De har ikke lyst til at spilde tid på at komme ind til kernen af problemet, de vil bare af med symptomet hurtigst muligt. Men utålmodighed er ikke gavnligt i det lange løb.

Trangen til at fixe det ubehagelige hurtigst muligt er forståeligt, men varig ændring kræver tålmodighed. Og at man ikke opgiver processen, blot fordi det tager længere tid, end man har regnet med, eller man møder udfordringer.

Man stopper heller ikke sin træning, bare fordi man ikke er i mål efter den første uge.

Hvordan foregår parterapi?

8. Hvad koster det?

Prisen afhænger selvfølgelig af antal sessioner. Her kan du se prisen på parterapi.

Hvordan foregår parterapi?

9. Hvor finder jeg den “rigtige” parterapeut?

Coaching eller terapi? Østerbro?Når I skal finde en parterapeut, så er det nemmeste at søge på nettet i dit lokalområde. Klik dig rundt på de forskellige hjemmesider, så du lærer terapeuten lidt at kende, og får en fornemmelse for om terapeuten tiltaler dig. Herefter kan du sende en mail eller ringe, hvis du vil vide mere. Eller evt. bare booke en tid og prøve det af i praksis.

x

Du kan også snakke med dine venner og bekendte, for at høre om de har erfaringer med en god parterapeut.

For nogle er kønnet vigtigt. Fx foretrækker nogle mænd en mandlig parterapeut, så de ikke føler, de skal kæmpe mod to kvinder på én gang. Men der er selvfølgelig også mænd, som fortrækker en kvindlig parterapeut. Andre igen er ligeglade.

Ofte har den ene mere lyst til parterapi end den anden. Hvis din partner ikke er meget for tanken om terapi, så er her er forslag: Find 3 parterapeuter på nettet og lad din partner vælge, hvem han/hun føler sig mest tryg ved.

Hvordan foregår parterapi?

10. Er det for sent?

Det er aldrig for sent at gøre noget godt for dit parforhold. Men jo længere tid I udsætter det, desto svære bliver det at komme igang. Det er svært at finde motivationen, når venskabet og nærheden er væk.

Mange tror, at det er trist eller ubehagelig at besøge en parterapeut. Men det er det slet ikke. De fleste par forlader en session i bedre humør, end da de kom. Det er forløsende at blive hørt og set, få talt ud og sat ord på følelser. Og det er ikke forbudt at grine lidt undervejs.

Parterapi er en ny begyndelse!

Kontakt mig nu

Vil du vide mere? Eller booke en tid?

Gør noget godt for dit parforhold, og kontakt mig på +4522321888 eller Holger@bevidsthed.orgDu kan også bruge formularen nederst.

Jeg glæder mig til at høre fra dig!

Hvad er parterapi? Virker det?

Kontakt mig nu:

Opdateret d.7 sep. 20187-9-2018Hvordan foregår parterapi? Hvad er parterapi?Bevidsthed.org

Parterapeut, psykoterapeut, samtaleterapi, sexolog og mandlig coach

Hej, jeg hedder Holger

Jeg er parterapeut, psykoterapeut, mandeterapeut, coach, sexolog og forfatter.

Desuden afholder jeg kvindegrupper og mandegrupper.

Jeg interesserer mig bl.a. for

» Parforhold, sex og kærlighed

» Maskulinitet og femininitet

» Personlig udvikling

» Autentisk livsførelse

Lær mig bedre at kende

» Besøg min blog

» Besøg min brevkasse

» Læs min profil

Lad os holde kontakten

» Følg med på facebook og få mit nyhedsbrev

Kontakt:

+4522321888 eller Holger@bevidsthed.org

Følg mig på Facebook, så kan du se, hvornår der kommer nyt!