Kærlighedens kemi: Forelskelse, begær og tilknytning

Kærlighedens kemi: Forelskelse, begær og tilknytning

Kærlighedens kemi: Forelskelse, begær og tilknytning

I denne artikel bliver du klogere på forelskelse, venskabelig kærlighed og begær  – og hvordan de påvirker hinanden:

Bliver du fx forelsket, bare fordi tænder på en person, og I har god sex? Medfører forelskelse automatisk venskabelig kærlighed og et stabilt forhold? Og er det en sammenhæng mellem venskabelig kærlighed og god sex?

Artiklen er inspireret af Helen Fishers bog Why We Love, som du kan købe her.

Forelskelse (eller romantisk kærlighed)

Forelskelse er en universel oplevelse, som er kendt i alle kulturer til alle tider. Selv hunde (og andre dyr) udviser tegn på forelskelse!

Forelskelse vækker en lang række følelser såsom lykke, beundring, taknemmelighed, respekt, nydelse, glæde, nervøsitet, usikkerhed osv. osv.

Grunden til at forelskelse er så intens, skyldes at følelsen er relateret til dopamin, som er et af naturens kraftigste stimulanser. Det er derfor, at du føler dig ”høj” af lykke og energi, når du er forelsket.

Kroppen producerer dopamin, når du gør noget, som du kan li’. Kroppen belønner dig med dopamin, når du fx spiser lækker mad, har sex, spiller computerspil, tager på ferie osv. Det er derfor, en forelskelse kan blusse op, når man lave noget sjovt og spændende sammen, fx rejser, spiser på restaurant, går til koncerter osv.

Forelskelse en slags besættelse af en særlig person, som du tillægger speciel betydning. Han eller hun får en unik placering i dit følelsesliv, dine tanker kredser om ham/hende, du længes intenst efter at være tæt sammen osv. Måske har du også lyst til at sex, normalt er det den følelsesmæssig forening som er det centrale.

Forelskelse kan sammenlignes med at være dopamin-junkie. Det er derfor forelskelse, ofte leder til følelsesmæssig afhængighed – og at ulykkelig forelskelse føles så forfærdeligt.

Læs også: Derfor er du forelsket

Forelskelse er en af de mest eftertragtede tilstande. Hvem vil ikke gerne være forelsket? Men det er samtidig hårdt at forelsket, fordi forelskelse ofte giver følelsesmæssige udsving, søvnbesvær, mavepine osv.

Forelskelse vækkes af det nye og spændende, fx den nye kollega, som du kun har vekslet blikke med i kantinen. Hvem har ikke været forelsket i en pige eller dreng fra parallelklassen?

Derudover får en forelskelse energi af forhindringer. Det er som naturen vil sikre sig, at du ikke mister modet, bare fordi han/hun bor langt væk eller allerede er i et forhold. Eller tænk på Romeo og Juliet, som ikke kan være sammen pga. deres familier.

Romantisk kærlighed - Forelskelse Dopamin - Begær Testosteron - Venskabelig kærlighed oxytocin

Begær (eller liderlighed)

Begær er lyst til sex. Lysten er ikke rettet mod én speciel person, men mod alle som du finder tilstrækkeligt sexede. Og jo mere liderlig du er, desto flere er du åbne overfor. Det er ikke som at være forelsket, hvor der er en, og kun en som duer.

Begær hænger sammen testosteron i både mænd og kvinder. Generelt gælder, at jo højere niveau af testosteron, desto større seksuel aktivitet.

Nogle forskere har foreslået, at når mænd tungekysser kvinder, overfører de samtidig testosteron til kvinder, som derved tændes. Og at det er derfor, at mænd generelt bruger mere tunge end kvinder, når de kysser. Det kan du læse mere om her:

Læs også: Videnskaben om kysset

Mænd og kvinder tændes ikke af det samme. Mænd er generelt mere visuelle end kvinder, og derfor vender mænd sig oftere efter kvinder på gaden end omvendt. Også når mænd fantaserer om sex, er det i billeder.

Kvinder er generelt mere til følelser, stemninger, romantiske historier, og sex med partnere de føler sig trygge ved.

Mænd tænder typisk på at være aktive, tage og erobre kvinden, mens kvinder ofte tænder på at lade sig forføre og overgive sig.

Er der sammenhæng mellem begær og forelskelse?

Forelskelse og begær er ikke det samme. Forelskelse hænger sammen med dopamin, begær hænger sammen med testosteron. Derudover har hjerneskanninger vist, at begær og forelskelse aktiverer forskellige dele af hjernen.

Men hvis du er forelsket, får du højest sandsynlig også lyst til sex på et tidspunkt, fordi dopamin kan stimulere produktionen af testosteron.

Begær kan også lede til forelskelse, men ikke altid. Det er derfor, nogle kan have en bolleven i årevis, uden at det nødvendigvis vækker dybere følelser.

Tilknytning (eller venskabelig kærlighed)

Tilknytning er en følelse af høre sammen. Venskabelig eller ”livsledsager” kærlighed er en følelse som opstår, når du har kendt din partner i længere tid, når du er tryg, og føler jer som et fast par. Det er en følelse, af at have fundet en sikker havn.

Venskabelig kærlighed kan vare hele livet, i modsætning til begær og forelskelse.

Liderlighed kommer og går. Du kan tænde på sekunder, men også slukke på sekunder. Forelskelse tager længere tid, timer, dage, uger og kan holde sig op til 1-2 år (i nogle tilfælde længere), hvorefter følelsen forsvinder.

Og hvis du heldig, erstattes forelskelsen af den mere venskabelige kærlighed. Det er en rolig og stabil form for kærlighed. Det er en glæde over at høre sammen, og følges gennem livet.

Tilknytning er relateret til to hormoner, vasopressin og oxytocin. De kaldes også for kærligheds-hormoner eller kramme-hormoner, fordi de bl.a. udskilles, når vi krammer og har sex, hvorfor sex kan lede til en følelse af samhørighed.

Lyst og venskabelig kærlighed

Begær og lyst kan medføre venskabelig kærlighed og omvendt.

Nogle oplever at jo bedre de kender hinanden, desto mere lyst får de til hinanden, fordi deres lyst hænger sammen med tryghed.

For andre er det omvendt: Når de kender hinanden godt, bliver det lidt kedeligt, og lysten til sex falder.

Men generelt gælder det, at mænd med et meget højt testosteronniveau relativt sjældent er i lange stabile parforhold. De gifter sig sjældnere, har flere affære, bliver oftere skilt osv. Måske er det derfor, at naturen har sørget for, at mænds testosteron niveau falder, når de er i et fast parforhold. Det gælder især, når manden bliver far. Faktisk kan måle at signifikant testosteronfald, hvis en mand blot holder en baby!

Det er altså ikke overraskende, at mandens sexlyst daler, når han bliver familiefar. Ligesom mange kvinder også mister lysten, når de bliver mor.

At sexlysten forsvinder, når et par får børn, kan også forklares ved at polariteten forsvinder. Parret er ikke længere kærester, men mor og far. Det kan du læse mere om her:

Læs også: Polaritet og seksuel tiltrækning

Forelskelse og venskabelig kærlighed

De færreste oplever forelskelse og venskabelige kærlighed på samme tid til samme person.

De fleste par oplever først den venskabelige kærlighed i takt med at forelskelsen aftager. Eller måske føles det bare sådan, fordi forelskelse er så intens, at den overskygger alle andre følelser.

Det er ikke unormalt at ønske sig tilbage til begyndelsen af forholdet, hvor begge var forelskede, der var masser sex og det hele var lyserødt. Men de fleste glemmer, hvor hårdt og stressende forelskelse er.

I stedet burde de pleje den venskabelige kærlighed, som ikke giver det samme sug i maven, men til gengæld har så meget andet godt at byde på. Og selvfølgelig holde gang i sexlivet, som ikke behøver at forsvinde, selv forelskelsen er væk.

Konklusion

Begær, forelskelse og tilknytning er 3 forskellige ting.

De 3 følelser udspiller sig forskellige steder i hjernen, producerer forskellige kemiske stoffer og giver dig forskellige følelser og tanker.

Du kan føle en stærk kærlighed til din partner, være forelsket i din kollega og have seksuelle fantasier om en helt tredje. Naturen er upraktisk.

Opdateret d.13 september 20178-9-2017Ung pige: “Er jeg jaloux eller bare usikker?”Bevidsthed.org 

Tak, fordi du deler dine tanker:

Følg mig på Facebook, så kan du se, hvornår der kommer nyt!

Send this to a friend