Hvorfor er man utro?

Der har eksisteret utroskab lige så længe som faste parforhold. Men hvorfor er mænd og kvinder er utro? Det får du et bud på i denne artikel, som er inspireret af Esther Perels bog: The state of affairs.

Hvad er utroskab?

Der er ikke noget entydigt svar på, hvor grænsen mellem troskab og utroskab går. Ikke mindst fordi flere og flere par eksperimenterer med nye parforholdskonstellationer (åbne forhold, polyamorøsitet, cola-forhold osv.), og at du derfor ikke kan gå ud fra, at din kæreste har samme opfattelse af utroskab som dig.

Den første udfordring er derfor at definere, hvor grænsen går for dig og din partner – selvom det måske bliver en akavet samtale.

Hvornår synes du, din partner har gået over grænsen? Her er nogle forslag:

 • Når han ser porno?
 • Når hun fantaserer om andre?
 • Når han chatter med en veninde på Facebook?
 • Når hun sender frække sms’er til anden?
 • Når han danser kinddans til en julefrokost?
 • Når hun mailer billeder af sig selv?
 • Når hun danser kinddans til en julefrokost?
 • Når han kysser med en pige på en bar?
 • Når hun giver et handjob?
 • Når han får et blowjob, men var fuld?
 • Når hun har følelser for en anden, men ingen sex?
 • Når han holder det hemmeligt?

Svaret er ikke enkelt. Bl.a. fordi følsomhed overfor utroskab hænger sammen med, hvor tryg du er i forholdet. Hvad der engang fik alarmklokkerne til at ringe, så du måske en dag som noget ligegyldigt.

Iflg. Esther Perel består utroskab af mindst ét af flg. elementer: Hemmeligholdelse, erotisk energi og følelsesmæssig involvering:

Du skjuler din affære eller flirt, fordi du godt ved, at partner ikke accepterer det. Hemmeligheden er med til at gøre det hele mere spændende, men hemmeligholdelsen graver også en grøft i det faste parforhold, som ultimativt leder til forholdets afslutning.

Derudover er der en erotisk energi i flirten eller affæren. Ikke nødvendigvis sex, men erotisk energi, som fx manifesterer sig som fantasier og længsler, der måske aldrig bliver virkelige. Men tanken om et kys med ens hemmelig elsker, kan være 100 gange mere intens end fysisk sex.

Endelig er der følelsesmæssig involvering, for utroskab handler typisk mere om følelser end simpel tilfredsstillelse af fysisk begær.

Hvorfor er man utro?

Affærer leder til løgne og smerte. Når du er utro gambler du med dit forhold. Du risikerer at miste dét, som er vigtigst for dig, nemlig din faste partner og alt det I har sammen. Alligevel viser en gallup undersøgelse at ca. 1/3 af alle været deres faste partner utro på et tidspunkt.

Så hvorfor er utroskab så udbredt? Hvad er årsagerne?

Ofte (men ikke altid) skyldes utroskab et utilfredsstillende parforhold. Og hvad man ikke får der hjemme, må man finde et andet sted.

Groft sagt er mænd utro, fordi de får for lidt sex hjemme. Hvorimod kvinden er utro, fordi hun savner følelsesmæssig intimitet.

Selv lykkelig parforhold rammes af utroskab!Esther Perel

Hvorfor er mænd utro?

Der findes afgjort mænd, som vælger utroskab, fordi de er i et sexløst parforhold. Enten fordi de har mistet lysten til sex med deres hustru, eller fordi hun ikke er seksuelt tilgængelig.

Men manglende sex behøver ikke være det egentlige problem. For mange mænd er sex det sted, hvor de får deres følelsesmæssige behov stillet. Det er i forbindelse med sex, de føler sig elskede, åbner sig følelsesmæssig, og får adgang til deres sårbarhed.

Så når en mand går på stripbar eller bordel, er det ikke nødvendigvis primært drevet af et seksuelt behov. Det kan lige såvel være for at få opmærksomhed uden at skulle yde noget til gengæld. Han betaler ikke for sex, men for at kunne modtage, uden at han skal præstere eller være oven på.

Måske har han allermest lyst til at modtage omsorg fra sin faste partner, men ved ikke, hvordan han skal bede om det. Eller han kan ikke finde ud af, at slippe af når han er der hjemme.

Der er også de mænd, som mister lysten til deres faste partner, fordi de ikke kan forbinde lyst og kærlighed. Når de bliver for familiære med deres faste partner, slukkes lysten. Jo mere de elsker deres partner, desto mindre tænder de.

Lidelsen har mange fællestræk med luder-madonna komplekset, som du kan læse mere om her:

Læs også: Luder-madonna komplekset – når sex og kærlighed ikke følges

Hvorfor er kvinder utro?

Ofte prioriterer kvinder følelsesmæssig intimitet over seksuel nydelse i deres parforhold. Kvinder vil selvfølge også gerne have god sex, men det har typisk mindre prioritet end for manden.

Det kan få den effekt, at kvinden lægger mindre energi i sexlivet, lukker sig og bliver mindre seksuelt tilgængelig for manden, hvorved en negativ spiral starter. For når kvinden afviser manden, trækker han sig, og mister modet til at prøve igen.

I det faste parforhold ser kvinden nemt sig selv som hustru og mor, og glemmer, at hun også er kæreste og elsker. Manden har lyst til hende, men hun er lukket.

For en kvinde kan en affære være en måde at komme i kontakt med hendes seksualitet på. Hendes mand tilbyder hende sex, men hun føler sig ikke sexet sammen med ham. Med hendes elsker mærker hun sit begær, sine fantasier og erotiske vildskab.

Utroskab kvinder: Hvorfor er mænd utro?

En affære bliver en måde at komme i kontakt med den del af sig selv, hun har glemt. Utroskabet handler ligeså meget om personlig udvikling som sex.

Måske savner hun at være fri og spontan, som hun var engang, og affæren bliver en måde for hende at være ung igen. Eller måske har hun altid haft lyst til en tatoveret håndværker, eller en forretningsmand med styr på tingene. Eller noget helt tredje.

Hvis en kvinde vil bevare sit begær til sin mand, skal hun finde ud af hvordan, hun kan føle sig sexet når hun er hjemme – hvordan hun også kan være kæreste og elsker, samtidig med at hun har børn, hus, job og pligter.

Læs også: Info til mænd: Derfor forlader hun dig!

Utroskab rammer også lykkelige parforhold

En af Ester Perels vigtigste budskaber er, at utroskab langt fra altid skyldes et dårligt parforhold. Faktum er, at utroskab også rammer de gode parforhold – selvom mange har svært ved at acceptere det. For hvis det faste forhold fungerer godt, hvorfor så indlede en affære?

Svaret er: Fordi en affære ikke altid er et nej til sin faste partner, men mere et ja til det nye. Selvom du er vild med æbler, kan du godt få lyst til en pære!

Det nye er altid spændende. Det er derfor vi ikke går i samme slags tøj år efter år. Moden skifter, fordi vi lokkes af det nye og spændende. Vi skifter også job, selvom der ikke er noget i vejen med vores gamle job. Og vi besøger nye lande og byer i sommerferien. Vi stimuleres af forandring.

Derfor tiltrækkes vi også af andres energi, uanset hvor meget vi elsker vores faste partner.

Og hvis din partner har været utro, betyder det ikke, at du er en dårlig kæreste, eller at jeres forhold ikke har været godt.

Læs også: Polaritet og fysisk tiltrækning

Det forbudte drager

Endelig har Esther Perel den pointe, at der er noget tillokkende ved det forbudte. Hvis du tænker på en fræk scene i en film, bog eller fantasi, så involverer den et element af grænseoverskridelse – og derfor er det ikke alle fantasier, som skal udleves.

Men fordi vi tiltrækkes af det forbudte, tiltrækkes vi også af forbudt kærlighed, og derfor er sidespring ekstra tillokkende.

Ester Perel nævner at selv i åbne forhold er der forbudt sex, hvor parterne overtræder deres fælles regler. Selv når det er ok, at have sex med andre, bliver de forbudte partnere særlig interessant.

Esther Perels foredrag om utroskab:

Hvordan du undgår utroskab

Utroskab forhindres ikke vha. kontrol og en masse regler. Det gør kun utroskab mere spændende – og forstærker jalousifølelser. Et forhold skal baseres på tillid, ikke regler og mistro.

I stedet gælder det om, at mand og kvinde bruger parforholdet som et sted, hvor de udvikler sig sammen. I stedet for at søge det nye uden for forholdet, så inviter det nye ind. Fx ved at skubbe til grænser, arbejde med den seksuelle polaritet, udvide sit følelsesmæssige repertoire osv. Her er inspiration:

Læs også: Begær i faste parforhold

Flere og flere eksperimenterer med åbne parforhold bl.a. for give plads til kontrolleret “utroskab”. Hvis du er nysgerrig på den verden, kan du få inspiration her:

Læs også: Guide til åbne parforhold

Det kræver arbejde at vedligeholde og udvikle sit forhold – hvilket mange desværre ikke er indstillet på. Men det er en anden historie.

Værd at huske

Generelt er mænd utro, fordi de savner sex, mens kvinder er utro, fordi de savner kærlighed.

Det forbudte er altid tiltrækkende, og derfor er utroskab ikke nødvendigvis tegn på et dårligt parforhold. Faktisk handler utroskab mere om at vælge en tredje person til, end at vælge sin faste partner fra.

Opdateret d.5 dec. 20175-12-2017Utroskab: Hvorfor er man utro? Bevidsthed.org 

Følg mig på Facebook, så kan du se, hvornår der kommer nyt!

Send this to a friend