Sexolog:

Der er 5 stadier i voksen seksualitet

Er du tilfreds med dit sexliv? Hvis du er som de fleste, svarer du nej. En af hovedårsagerne til et dårligt sexliv manglende udvikling. Det svarer til at være i samme job i årevis uden personlig eller faglig udvikling. Det kan de færreste leve med i længden.

Alt som ikke udvikler sig, stagnerer og dør. Seksualitet er en vigtig del af din personlighed, som har brug for at udvikle sig, præcis som alle andre områder af dit liv.

Alt hvad der ikke vokser, dør…

Denne artikel handler om de 5 stadier din seksuelle udvikling som voksen. Når du har læst artiklen, er du blevet klogere på dit eget niveau, og hvordan du udvikler dig.

Artiklen er inspireret af bogen Kvinder – en manual for mænd af Martin Ucik.

1.Niveau: Fortrængt seksualitet

På dette niveau ser du med mistro på sex og seksualitet. Kroppen, seksualitet og lyst er noget negativt, som skal holdes nede. Hvis du er på dette niveau, er din seksualitet præget af skam og skyld over din krop og lyst. Sex bliver krampagtigt og tvangspræget, og kan måske kun udleves under bestemte betingelser, som fx i mørket og under dynen. Eller måske kanaliseres den seksuelle drift over i et destruktivt mønster (”perversitet”) eller en usund afhængighed.

På dette niveau kan seksualiteten ikke udleves spontant og kreativt, men bliver tilpasset en serie af begrænsninger, traumer og indre spændinger. Seksualiteten er ikke kun kilde til at glæde, men også ubehag og smerte.

Hvis du ofte finder dig selv på 1.niveau, vil det være naturligt at gå terapi hos en terapeut eller sexolog.

2.Niveau: Kneppe-stadiet

På 2.niveau er seksualiteten ikke underlagt de samme begrænsninger som på 1.niveau. På dette niveau er der ingen skyld eller skam. Alt er tilladt. Mænd er ofte frembrusende og dominerende, og presser kvinden til hård sex, analsex osv. Det er denne form for seksualitet, som typisk vises i porno.

Sex og seksualitet er styret af instinkter, og udleves fra et egocentrisk perspektiv. Partneren bliver brugt som sexobjekt til at opnå tilfredsstillelse, ikke til at skabe følelsesmæssig nærhed osv.

Det er sex uden følelser, som nemt bliver mekanisk. Fokus er på udløsning, ikke følelsesmæssig kontakt. Den slags sex er i længden skadeligt for forholdet, fordi sex uden følelser skaber afstand. Det kan du læse mere om her:

Læs også: Sex uden følelser, skader dit forhold

Sex på dette niveau kan sex være vildt og hæmningsløst, men fordi den følelsesmæssige dimension mangler, mister parterne på et tidspunkt interessen. Og når det sker, begynder de at lede efter en ny partner.

3.Niveau: Sex som bevidst valg

På 3.niveau skifter perspektivet fra 1.person til 2.person. Dvs. du ikke længere kun oplever verden fra dit eget synspunkt, men også ser verden fra din partners synspunkt. Derfor går du ikke kun op i din egen tilfredsstillelse, men også i at tilfredsstille din partner.

Sex på dette niveau er mellem ligeværdige voksne. Sex ses som noget smukt, dejligt og nødvendigt for et velfungerende par. Det er her, du taler med din partner om jeres lyst, hvor tit og hvornår, I bliver enige om hvorvidt sex, betyder at I er kærester, om I må have sex med andre osv.

Sex på 3.niveau er i høj grad tilpasset ego-personlighedens behov. Begge forsøger at finde en partner, som kan lide sex på samme måde som dem selv. Og hvis der er forskelle i seksuelle præferencer, begrænses den erotiske udfoldelse til det, parterne kan enes om.

Parforholdsproblemer, konflikter, følelsesmæssig lukkethed osv. kan snige sig med i dobbeltsengen og påvirke sexlivet i negativ retning.

For at forbedre sexlivet på dette niveau eksperimenterer mange med nye stillinger, legetøj, swingerklubber osv. men fordi samhørigheden ikke for alvor fordybes, er sjældent rigtig tilfredsstillende.

4.Niveau: Elskov

Hvis det 3.niveau er centreret omkring ego-personligheden, så er det 4.niveau centreret omkring hjertet.

Hvor sex på 3.niveau handler om at finde et kompromis mellem to personers lyst, handler elskov om at skabe samhørighed på et dybere niveau. Sex bliver en måde at give og modtage kærlighed.

På 3.niveau er der balance mellem at give og tage. Hvis den ene får en masse uden at give, bliver den anden utilfreds. Men når du elsker, giver det ikke længere mening at holde regnskab, fordi du kan ikke give kærligheden uden samtidigt at få.

På 3.niveau kan sex være et våben i parforholdets magtkampe: ”Jeg mister lysten til sex, når du ikke respekterer vores aftaler!”. Men på 4.niveau er sex en måde at nå hinanden på et dybere niveau, som kan hele konflikter og magtkampe, fordi man mødes i hjertet.

På 3.niveau er sex tilpasset ego-personlighedens behov og begrænsninger. På 4.niveau er sex en måde at hele følelsesmæssige blokeringer og skabe udvikling.

Sexolog: 5 stadier i voksen seksualitet

5.Niveau: Tantra

Bevægelsen gennem de 5 niveauer, er en bevægelse mod et større og større perspektiv. På 1. og 2.niveau handler det kun om mig, på 3.niveau handler det om dig og mig, på 4.niveau handler det om os, som noget der er større end dig og mig.

Rejsen fortsætter på 5.niveau, som handler om sex på et transpersonligt niveau, dvs. sex hvor din normale jeg-opfattelse udviskes. Det er på dette niveau, at du får spirituelle oplevelser, opdager nye sider af dig selv og din partner, føler dig ét med din partner, universet osv. Oplevelserne kan variere i det utallige.

Tantriske øvelser og bevidsthedspraksisser sigter bl.a. på, at du når det 5.niveau. De subtile energier mellem jer, er vigtigere end jeres kroppe. Derfor kan elskov på dette være ganske stille, men også vildt og voldsomt.

På dette niveau vil manden typisk kunne få orgasme uden ejakulation. I stedet for sædafgang mærker han energi, som strømmer op ad rygsøjlen til hans hjerte og hoved. Du kan læse mere om at få orgasme uden ejakulation her:

Læs også: Sådan får du orgasme uden udløsning

Et par som ønsker at elske på dette niveau, vil typisk have en form for bevidsthedspraksis. Enten alene eller sammen, fx meditation eller yoga. De afsætter rigelig tid til deres elskov, og ser deres erotiske møde (og parforhold) mere som en spirituel kærlighedspraksis end sex.

Glem ikke hvordan du knepper!

I mit arbejde som sexolog og parterapeut møder jeg flest par på 3.niveau. Det er det moderne par, som er gode til at kommunikere, forstå hinandens behov og kan afstemme deres forventninger til sexlivet.

Ofte bliver sexlivet en smule kedeligt, fordi der mangler polaritet. Manden har er knapt så meget mand. Han har lært at snakke om følelser, kommunikere og at man ikke skal være mandschauvinist. Men i processen har han glemt at kneppe. Han har glemt, hvordan han udtrykker sin lyst uden at undskylde eller lægge bånd på sig selv. Han er blevet en pleaser.

På samme måde har den moderne kvinde lært at være uafhængig, stærk, stå ved sig selv og klare sig uden en mand. Men samtidig har hun mistet kontakt til sin sanselighed, og glemt hvordan man giver sig hen til manden.

Der er 2 løsninger, som heldigvis kan fungere samtidigt: Løsning nr. 1 er at bevæge sig mod 4.niveau, dvs. søge dybere ind i kærligheden og lære at udtrykke sig endnu mere autentisk. Det er ikke nemt, men det kan ske, hvis begge arbejder på det.

Løsning nr. 2 er at genfinde kneppeenergien. Det betyder IKKE, at parterne vender tilbage til et egocentrisk perspektiv, hvor de gør hinanden til objekter. Det betyder derimod at manden får forbindelse til sin lyst. Ikke kvindens lyst, men sin egen rå liderlighed. På samme måde skal kvinden lære at mærke sit begær, og slippe masken som den ”pæne” pige.

Læs også: Skab polaritet og fysisk tiltrækning i dit parforhold

Her er en vigtig pointe: Når du udvikler dig, er målet ikke at ekskludere dele af dig selv, men at integrere det som du er “vokset fra”, så det kan udtrykke sig på en mere moden måde.

Konklusion

Hvis dit sexliv ikke udvikles, stagnerer det. Det bliver kedeligt, uinspirerende og du mister lysten.

Når sexlivet bliver kedeligt, begår mange den fejl, at de forsøger at skabe forandring horisontalt, dvs. de søger mere af det samme. På 2.niveau betyder fx at finde en ny partner, og på 3.niveau kan det betyde at lære nye stillinger.

Men udvikling som for alvor gør en forskel er horisontal. Dvs. du begynder at bevæge dig mod næste niveau. Det gør en forskel – ikke kun for dit sexliv, men også for det parforhold.

Brug de 5 niveauer som en hjælp til at forstå dit sexliv og din seksualitet, og som inspiration til din personlige udvikling.

Held og lykke!

Sexolog i København

Manger dit sexliv udvikling? Er det blevet kedeligt? Har du prøvet at forny dig, uden at det rigtigt bliver bedre? En sexolog kan kaste nyt lyst over dit sexliv, give dig inspiration, og forslag til hvad du kan gøre anderledes i praksis.

Hvis du er nysgerrig, tilbyder jeg sexologisk rådgivning i København.

Læs mere her: Sexolog København

Opdateret d.18 dec. 201718-12-20175 stadier i voksen seksualitet – Personlig udvikling og seksualitetBevidsthed.org 

Følg mig på Facebook, så kan du se, hvornår der kommer nyt!

Send this to a friend